Agenda:

 

Project 1953 naar 4e locatie!!

Vrijdag 8, zaterdag 9, zondag 10 september is de expositie 'Project 1953' nog te zien in Fort Sabina Heiningen.

Werk van 35 kunstenaars,  6 fotografen, 2 componisten!

Kunstenaars van 'Project 1953' zijn aanwezig om werken toe te lichten.

Glaskunstenaars Ton & Lia Bruyns geven demonstratie glas in lood maken..

Afsluiting op zondag 10 september:

Optreden van De Amazing Stroopwafels!

Meer info:

Atelier Valkhoff 06 30438120

 


Project 1953

Project 1953 verhuist naar twee locaties in de gemeente Moerdijk

Tot 24 augustus is Project 1953 tijdens werkdagen te zien in het atrium van het gemeentehuis van Tholen. Daarna verhuist de expositie naar Heijningen en Willemstad.

Fort Sabina

Tijdens de Kunst en monumenten route Moerdijk, in de weekends van 2/3 en 9/10 september, is de expo te zien in Fort Sabina. Aangevuld met een foto expositie, foto animatie, silent music tour, kinderactiviteiten op dit thema.

Adres: Fortweg 1, 4794 SC Heijningen.

Gratis toegankelijk van 10:00 tot 17:00 uur.

Zie het volledige programma

htpps//Fort Sabina.nl

 

De Kunst en Monumenten Route Moerdijk en Project 1953 op Fort Sabina

Er staat heel veel te gebeuren op Fort Sabina in de eerste twee weekenden van september (2,3,9 en 10 september 2023). Zowel als monument als locatie voor kunst en cultuur maakt het fort deel uit van de Kunst en Monumenten Route Moerdijk. Op Fort Sabina wordt de Watersnood van 1953 groots herdacht in dit 70e herdenkingsjaar. Het fort ligt pal in het voormalige rampgebied. Tragisch legendarisch is het lot van de toenmalige fortwachter en zijn gezin, de familie McKay. Het gezin verdronk in zijn geheel, minus één uithuizige dochter. De permanente tentoonstelling op het fort herinnert aan het noodlot van de McKay’s. Daarnaast is er de portretserie ‘Waterlanders’ (2013) van Heijningse overlevers van de ramp. Dit jaar ontvangt het fort de multidisciplinaire kunstexpositie Project 1953. Na opening op vrijdag 1 september, zal de expositie vanaf zaterdag 2 tot en met 10 september voor publiek zijn te zien in de expositieruimtes in de kazerne.

Project 1953 is een initiatief van kunstenaarsechtpaar Martin en Riena Valkhoff uit De Heen. Met een groep van 35 kunstenaars zetten zij in op een creatieve, veelzijdige herdenking van de stormvloed. Iedere deelnemer stelt één werk tentoon. Stilistisch kregen deelnemende kunstenaars een carte blanche, hetgeen heeft gezorgd voor een verbluffende diversiteit. De enige voorwaarden gesteld aan schilderijen zijn een standaardafmeting en -lijst. Schilderijen hebben een afmeting van 40 x 50 cm en zijn voorzien van een blankhouten baklijst. Dit om eenheid en orde te realiseren in de tentoonstellingsruimte. Naast beeldende kunst, bevat de expositie een leestafel met krantenartikelen die verslag doen van de ramp en andere documentatie, waaronder het welbekende boek ‘De Ramp’. Deze indrukwekkende fotoreportage is destijds van overheidswege ter beschikking gesteld aan overlevers en bevindt zich nog steeds in vele boekenkasten.

Project 1953 was eerder te zien in het kerkje in De Heen en is thans nog te bewonderen op het gemeentehuis te Tholen. Volgens Martin en Riena Valkhoff heeft de expositie inmiddels meer dan 1300 bezoekers getrokken. Dat aantal laat zien dat de herdenking van de watersnood lééft. Dus we verwachten op Fort Sabina ook een flink aantal bezoekers te mogen ontvangen. Belangrijker dan aantallen zijn de verhalen die loskomen. Menig bezoeker heeft de ramp meegemaakt of heeft naasten en bekenden die dat lot waren beschore. Kunstenaars stimuleren het gesprek door bezoekers mee te nemen op rondleiding en te vertellen over hun eigen werken. Zo ontstaat er ter plekke levende geschiedenis. In de media, waaronder de sociale media, kreeg Project 1953 terecht reeds veel positieve aandacht.

Het vervolg dat Project 1953 krijgt op Fort Sabina is bij voorbaat memorabel. De oorspronkelijke groep van 35 kunstenaars krijgt gezelschap van een handvol fotografen. Ook zij verdiepten zich de afgelopen tijd in de herdenking van de watersnood. Zij kregen geheel de vrije hand in het maken van beelden op het thema. Ondergetekende zoekt aansluiting bij de schilders door een drukformaat te kiezen van 40 x 60 cm (een logischer formaat voor een foto) en haar werken te presenteren in een zwarte baklijst. Collegae kozen voor totale onafhankelijkheid. Vooralsnog is het een verrassing hoe de fototentoonstelling eruit gaat zien. Uit contact de afgelopen maanden blijkt dat ook onder ons een veelbelovende eenheid in diversiteit is ontstaan. De fototentoonstelling komt apart te hangen van het ‘collectief Valkhoff’, teneinde het oorspronkelijke concept van Project 1953 in tact te houden.

In de afgelopen maanden is Project 53 gegroeid als een organisch proces, uitlopend op een waar en uniek gesamtkunstwerk. Drijvende kracht hierachter is Gert van der Ros, de huisfotograaf en communicatieman van Fort Sabina. Werken van zijn hand zijn te zien op de fototentoonstelling. Ook vervaardigde hij een animatie bij muziek van de jonge componiste en violiste Tula Frijters. Zij schreef een muziekstuk ter herdenking van de ramp en droeg dit op aan haar grootmoeder die de watersnood meemaakte. Bezoekers zullen een hoofdtelefoon mee kunnen nemen op de expositie, door middel waarvan het muziekstuk van Tula Frijters te horen is, alsmede een silent tour vervaardigd door componist en muzikant Favre Luna. Dit is een prachtige aanvulling op de beeldende kunsten. Overigens, ook de informatieve leestafel zal worden geïnstalleerd op het fort. Daarnaast zullen er van alle kunstenaars portfoliomappen ter inzage liggen.

Maar dat is nog niet alles. Ankie’s Kunstbus brengt de jongste groep deelnemers naar het fort. Tijdens het eerste weekeinde van de Kunst en Monumentenroute exposeert een groep basisschoolleerlingen uit Heijningen werken met het thema water. Deze tentoonstelling zal buiten worden opgezet. Niet alleen zijn uiteenlopende kunstdisciplines vertegenwoordigd in het kunstproject omtrent ‘1953’, ook de leeftijdsdiversiteit is hoog. Een aantal kunstenaars maakte de watersnood nog mee, de jongsten komen net kijken. Daartussen zijn bijna alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd. Dit laat zien hoe breed gedragen de herdenking van de watersnood is.

Tijdens het tweede weekeinde van de Kunst en Monumenten Route komt een regionale groep radiozendamateurs naar het fort. Ten tijde van de ramp speelden radiozendamateurs een cruciale rol in de berichtgeving en het oproepen tot noodhulp. Terwijl het in Hilversum nog sluimerde op zondagochtend 1 februari 1953, stroomden van lieverlee alarmerende berichten uit het zuidwesten de ether binnen. Nederland werd wakker. Na een bittere, uitputtende nacht konden overlevenden in het zuidwesten eindelijk uitzien naar humanitaire hulp. Op zondag 10 september demonstreren radiozendamateurs hun vak op het fort. De (herdenking van) de watersnoodramp is het thema van de uitzendingen. Nog steeds vervullen radiozendamateurs een voortrekkersrol in crisis berichtgeving en het organiseren van urgente hulp in noodsituaties. De Kunst en Monumenten Route op Fort Sabina zal worden afgesloten met een luchtige noot. De Amazing Stroopwafels treden op in de namiddag van zondag 10 september. Wij zien u graag verschijnen!

Diana Van Vugt,
Team Fort Sabina, Kunst en Cultuur
Deelnemend fotograaf in Project 1953

Na de kunst en monumentenroute gaat de expositie naar Willemstad!BN de Stem - door Lyda Huijzers

Reporters online - door Claudia Koole 


Project 1953 - Door Dasja Abresch 

Officiële opening door Inez Flaneling - Project 1953 -  door Christel Schiphorst 


Kunstexpositie 2023

Project 1953

- 70 jaar na de ramp

35 kunstenaars uit West-Brabant en Zeeland

schilderijen-glaskunst-beeldhouwwerk-mozaïek

Deelname van diverse kunstgroepen uit Steenbergen, De Heen, Nieuw-Vossemeer, Willemstad, Oud-Vossemeer, Sint-Annaland en Zierikzee.

Rond Hemelvaart en Pinksteren in Kerk De Heen
donderdag 18 t/m zondag 21 mei
zaterdag 27 t/m maandag 29 mei
11:00 - 17:00 uur
Dorpsweg 134 4655 AH De Heen

Gemeentehuis Tholen, Atrium

maandag 5 juni tot vrijdag 25 augustus,                maadag t/m woensdag 09.00 - 16.00 uur,      donderdag 09.00 - 16.00  en 18.00 - 20.00 uur.      vrijdag 09.00 - 12.00 uur, toegang gratis.                      Hof van Tholen 2, 4691 DZ Tholen

Tijdens de Kunst en Monumentenroute Moerdijk in Fort Sabina

zaterdag 2 en zondag 3 september
zaterdag 9 en 10 september
10:00 - 17:00 uur. toegang gratis.

Voor overige openingstijden zie fortsabina.nl    Fortweg 1 4794 SC Heijningen.